Nadat hij afstudeerde aan Codarts/Dansacademie Rotterdam, was Ryan Djojokarso (Suriname, 1983) een veelgevraagd danser en werkte hij samen met uiteenlopende choreografen, waaronder Itzik Galili, Liat Waysbort, Erik Kaiel, Keren Levi, Ugo Dehaes, Itamar Serussi en Tabea Martin. Sinds 2013 heeft hij zich ontwikkeld als choreograaf onder de vleugels van Korzo, Scapino Ballet Rotterdam, Konzert Theater Bern en Conny Janssen Danst.

Stichting LIBI is de nieuwe organisatie van choreograaf Ryan Djojokarso, opgericht om zijn werk als autonoom maker voort te zetten en verder te verdiepen. De stichting ontvangt in 2021-2024 een meerjarige productiesubsidie van het Fonds Podiumkunsten. Naast zijn eigen stichting is Ryan sinds 2021 huischoreograaf bij Danstheater AYA. 

Ryan heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veelzijdig maker. Hij heeft een eigen artistieke signatuur en maakt toegankelijke voorstellingen met humor die een breed en cultureel divers publiek aanspreken. Divers in leeftijd, afkomst en kleur. Zijn voorstellingen combineren hedendaagse dans met andere disciplines zoals zang, live muziek, video, mime en spel. 

Vanuit zijn jeugd in Suriname weet Djojokarso dat kunst geen vanzelfsprekendheid is. Hij is zelf overtuigd van de grote waarde van kunst en voelt daarom de urgentie om verhalende dansvoorstellingen te maken die mensen uit alle lagen van de maatschappij aanspreken. Hij creëert een hybride vorm die ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur en verschillende genres met elkaar verbindt. Licht, persoonlijk, speels, beeldend en met humor.

Prijzen en nominaties

  • Nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2017 & 2020
  • BNG Bank Dansprijs 2017
  • Eerste prijs, Berner Tanzpreise 2014
  • Kritikerpreis, Hannover Choreographic Competition
  • Prijs voor beste danser voor Mayke’s performance in Balts op CICC Copenhagen 

Meer info over
Stichting LIBI
Jaarverslagen
Meerjarenbeleidsplan

Image